Bursa Staj ve Çırak Mağdurları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Taner Tunçay, meslek liseleri ve çıraklık okullarında başlatılan sigortaların emeklilik hesabına katılmamasıyla oluşan mağduriyeti ve çözüm önerilerini paylaştı.
Türkiye’de 240 bin, Bursa’da ise 20 bine yakın kişinin aynı mağduriyeti yaşadığını belirten Tunçay, “Meslek okulları ve çıraklık okullarında çalışma ya da staj adı altında kişiler haftanın belirli günleri farklı yerlerde çalışarak çalışma hayatına katkı sağladı. Bu çalışmalarla birlikte devlet tarafından öğrencilere sigorta girişi yapıldı ve işe giriş tarihi olarak bu zaman dilimi baz alındı. Okulun bitmesinin ardından devlet kişilerin prim ödemelerini sonlandırdı” dedi.
‘HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADIK’
Ellerine verilen sigorta kartlarının üzerinde yer alan işe giriş tarihlerinin E-devlet’te de kayıtlı olduğunu kaydeden Tunçay, “Biz bunun emekliliğe yansımadığını sadece sağlık primleri olarak yatırıldığını yıllar sonra öğrendik. Bizler bu mağduriyeti yaşıyoruz. İlk işe giriş tarihimiz olarak her yerde staj ve çıraklık dönemi başlangıç tarihi baz alınırken günlerimizin işlenmemesinden dolayı EYT kapsamından çıkmış olduk” şeklinde konuştu. Taner Tunçay konuşmasını şöyle sürdürdü: “Birçok insan SGK kapısından döndü. EYT’li olduğunu sananlar bu tarihlerin geçersiz olduğunu öğrendiklerinde büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Bizim talebimiz, bize verilen giriş tarihlerinin kabul edilmesi gerekirse uzun kol ödemesi adı altında borçlanma yaparak EYT hakkımızı elde etmek.”
‘ALANLARDA OLACAĞIZ’
Siyasilerle yaptıkları görüşmelerde bakanlık nezdinde mağduriyetin giderilmesi için çalışmaların olduğuna dair duyumlar aldıklarını anlatan Taner Tunçay, “Ancak dosya içeriğiyle ilgili bilgiye sahibi değiliz” dedi. Tunçay, ülke genelinde faaliyetlerini sürdüren 17 derneğin yanı sıra federasyonun da 20 güne kadar kurulacağını ve alanlarda olmaya devam edeceklerini vurguladı.